Hur du tar nästa steg i yrkeslivet efter en avslutad anställning

Att komma underfund med hur du gör för att ta dig vidare i yrkeslivet efter en avslutade anställning kan vara svårt. Det beror främst på hur din anställning avslutades, om det är någonting som du har planerat själv under en längre tid så har det självklart en mindre påverkan än för någon som till exempel får reda på att företaget går i konkurs eller liknande. Oavsett hur din anställning avslutas så kan det vara svårt att veta vad nästa steg bör vara.

Vilka alternativ kan man använda sig av

Ett bra sätt att komma fram till hur man bör göra är att använda sig av en så kallad outplacement-tjänst som kan erbjuda tips och råd som är individuellt anpassade för just dig. De som arbetar med detta jobbar tillsammans med dig för att hitta rätt jobb för just dig, inte bara att hitta ett nytt jobb. Om du får rätt jobb som passar dig så kommer du till exempel att trivas bättre, få en ökad produktivitet, högre livskvalitet och mindre risk för sjukskrivningar.

Det är viktigt att välja rätt jobb men det är även viktigt att välja rätt karriär. Var fjärde svensk är osäkra på sina karriärval Så det är inget konstigt att vara osäker över sitt karriärval men det kan vara någonting som är värt att tänka på efter en avslutad anställning. Det kan nu vara ett bra tillfälle att byta karriär om så önskas.

Det kan alltså vara en bra idé att ta hjälp av någon för att få reda på vilka karriärer som kan passa för dig med tanke på din erfarenhet, utbildning och intresse. Detta innebär självklart inte att du måste byta karriär bara för att din anställning har blivit avslutad. Men det kan vara bra att vara medveten om vilka karriärer som är möjliga val antingen för tillfället eller i framtiden.