Verktyg för att skapa hemsidor

En hemsida är viktig för alla företag. Även om man inte har en webbshop så borde man ha en enkel sida där besökaren kan få veta mer om företaget samt företagets kontaktuppgifter. 

Vill man skapa en sådan sida kan man faktiskt göra det själv med goda resultat. Då behöver man inte tänka så mycket på upplägg och navigering eftersom det blir en så pass liten sida.

Det tar inte lång tid att komma igång med sajtbyggandet när man väl har bestämt sig. Det finns flera program och liknande som man kan dra nytta av.

WordPress

Detta är ett gratisprogram där man inte behöver skriva en enda rad kod om man inte vill. Här kan man istället välja teman och färger som finns tillgängliga och behöver i princip bara använda musen för att skapa.

Dreamweaver

Den här typen av program är ett så kallat WYSIWYG, eller ”what you see is what you get”. Allt man gör i programmet med sin hemsida visar direkt hur den kommer att se ut. Man kan välja att skriva kod i ett extrafönster och sedan se i andra fönstret hur koden får hemsidan att se ut. Enklast är dock att bara infoga bilder och text och leka runt med deras platser på sidan som man vill.

HTML

Här snackar vi riktig kodning. Det går att lära sig själv men det tar tid och är inte alltid nödvändigt om man ska skapa en liten sajt. Det finns gott om gratiskurser och tutorials på nätet. Bästa sättet att arbeta med kod är att ta kodsträngar från andra sajter som man gillar.